Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Adatkezelési irányelveinkkel kapcsolatban ITT tájékozódhat

Elfogadom
Menü

3 dolog amit hiba lenne elfelejtened anyák napján

3 dolog amit hiba lenne elfelejtened anyák napján Az anyák megünneplésének első írásos emlékei ókori Görögországból maradtak fenn, de eredete a tavaszi termékenységi rítusokra vezethető vissza. A történelem során mindíg voltak  is voltak olyan ünnepek, amikor az anyákat ünnepelhjették meg. Lássuk hát a lényeget:


Anyák napját ma Magyarországon május első vasárnapján ünnepeljük, hagyományát a világ számos szokása formálta mai alakjára, de ez nem változtat a lényegen: Hálát adni édesanyáknak azért hogy létezünk, megszülethettünk és megszülettek gyermekeink is!

Lássuk miből is formálódott a mi általunk is ismert ünnep:

Elsőként Angliában az 1600-as években kapott az ünnep erősen keresztény vallási színezetet az anyák megünneplésének hagyománya . A kor emberei a húsvétot követő negyedik vasárnapon, az anyák vasárnapján tartották az édesanyák ünnepét. A családjuktól messze dolgozó szolgálók szabadnapot kaptak, hogy hazamehessenek, és a napot édesanyjukkal tölthessék. A látogatás előtt külön erre a napra ajándékként elkészítették az anyák süteményét.
A magyar paraszti kultúrkör is ünnepelte az édessanyákat, mégpedig március 20. utáni első vasárnap: Gyümölcsoltó Boldogasszony napján. Ez amolyan anyák napja, nőnap és „Valentin-nap” is volt a magyar hagyományban. A leányok virágot ajándékoztak kedvesüknek, a gyermekek pedig verssel vagy dallal köszöntötték fel édesanyjukat és nagyanyáikat

Ajándékok Anyák napján

Tökéltes Anyák napi ajándék lehet egy női táska, amiről mindennap eszébejut az ajándékozóA legkissebbek rajzzal és verssel, a nagyobbak virággal és Óvodai vagy iskolai Anyák napi műsorral köszöntik hazánkban az Édesanyákat, nagymamákat, de felnőtt férfiak is megemlékeznek erről a napról. 
A virágárusok ünnepének is csúfolhatnánk ezt a szép napot, hiszen ez a divat Amerikából érkezett európába.  Megalkotója vés legfőbb szószólója Anna Jarvis a népszerűsítésre fordított ideje miatt nem vette észre, hogy hamarosan az ünnepet „felkarolták” a virágkereskedők, üdvözlőlap-gyártók, cukorka- és ajándék-kereskedők, akik Európában is propagálni kezdték az Amerikában elterjedt ünnepet, amelynek hatására az gyorsan népszerűvé vált a kontinensen is. Az eredeti elképzeléshez képest – az élő és elhunyt anyák tisztelete – az ünnep eltolódott az ajándékozás irányába.

Milyen ajándékot adjunk anyának?

Kedves szavak, tavaszi virágok, tavasz ragyogó színei és formái. Ez így nem túl konkrét? Anyák napi verset mond ovis és iskolás de meglett férfi is magához karolja, meglátogatja e napon édesanyját ÁGH ISTVÁN költőnk így fejezi ezt ki Virágosat álmodtam 

című versében: 

Anyák napi ajándék lehet egy puha meleg tavaszi kötött vállkendő

"Édesanyám, 
virágosat álmodtam, 
napraforgó 
virág voltam álmomban, 
édesanyám, 
te meg fényes nap voltál, 
napkeltétől 
napnyugtáig ragyogtál."

 

 

Ragyogó dolog ez az érzés hiszen ez a legerősebb szeretet és kapocs két ember között! Egy édesanya sosem szűnik meg szeretni gyermekét, és egy gyermek sosem szűnik meg szeretni édesanyját! Ragyogó színű virágai vannak a tavasznak, Donászy Magda szinte az összeset felsorolja mit adhatunk Anyák napján című versében: 

"Tavaszodik, kis kertemben 
kinyílik a tulipán. 
Ragyognak a harmatcseppek 
anyák napja hajnalán. 

Kinyílott a bazsarózsa, 
kék nefelejcs, tulipán, 
neked adom anyák napján, 
édes-kedves anyukám."

 

Ez a szeretet akkor is ott van ha a ez a kapcsolat megromlik, meginog. Erről ír Ingrid Sjöstrand Svéd költőnő is "Anyuban azt nem bírom" kezdetű gyermekversében. Mert az anyák napja egy megfelelő alkalom tisztázni az érzéseket és ismét rátalálni egymásra!

"Anyuban azt nem bírom, 

hogy mindenre tud mondani 

valami okosat. 
Ha azt mondom, 
hogy minden olyan unalmas, 
hogy semmi kedvem suliba menni, 
hogy utálom Kerstint, 
hogy szorít a trikóm, 
Ő már mondja is, 
hogy majd megjön a kedvem, 
hogy tegnap még szerettem Kerstint, 
és hogy vegyél fel másik trikót! 
 

Az ember még csak nem is unatkozhat 
nyugodtan."

 

Vicces anyáknapi ajándék a bontott csirke zacskó adagoló

Tisztázzuk érzéseinket tegyük félre ellentéteinket, Azokat a gátakat amelyek távolivá vagy elérhetetlenné tesznek egymástól minket szeretteinktől. Nem szégyen felnőtt fejjel sem ezt a szeretet kifejezni szavakkal, találkozással és virággal, míg él édesanyánk addig halmozzuk el ajándékkal. mert ha már nincs aki átkarol, az lesz a gyermekkor igazi vége... Emlékezzünk meg a nagymamákról és aki olyan szerencsés, hogy még élnek, akkor a dédszülőkről is, addig amíg lehet!

Végezetül álljon itt Weöres Sándor verse példaként, hogy éli meg az anyával való kapcsolatát egy felnőtt férfi:

Anyámnak:


Termő ékes ág, te 
jó anya, 
életemnek első
asszonya, 
Nagy meleg virág-ágy, 
párna-hely, 
hajnal harmatával 
telt kehely, 
benned kaptam első
fészkemet, 
szívem a szíveddel 
lüktetett. 
én s nem-én közt nem volt 
mesgye-hegy, 
benned a világgal 
voltam egy.

Álmom öbleidbe újra 
visszatér - 
álmom öbleidbe újra 
visszatér!

Alabástrom bálvány, 
jó anya, 
életem hatalmas, 
asszonya, 
szemed Isis smaragd-dísze, 
tiszta, szép, 
hajnal Pallas bronz-sisakja, 
színe ép, 
csak arcodon lett keményebb 
minden árny, 
mint a délutáni égen 
vércse-szárny.

Első szép játékom, 
jó anya, 
gyermekségem gazdag 
asszonya. 
A kamaszkor tőled 
elkuszált, 
szemem a szemedbe 
nem talált.

Így tűnődtem: "mért szült, 
mért szeret, 
ha örökre élni 
nem lehet? 
Énmiattam annyi mindent 
öl, temet! 
Mért nem tett a hóba inkább 
engemet!"

A kamaszkor tőled 
elkuszált, 
férfi-szívem újra 
rád talált, 
férfi-szívem a szívedre 
rátalált, 
megköszön most percet, évet 
és halált.

Álmom karjaidba 
visszatér, 
álmom karjaidba 
visszatér.

Erős ház, szép zászló, 
jó anya, 
sorsomnak nyugalmas 
asszonya. 
Majd ha cseppig átfolyt rajtam 
mind e lét, 
úgy halok az ős-egészbe, 
mint beléd.

Lássuk: mi az a 3 dolog amit hiba lenne elfelejteni anyák napján?

Találkozz személyesen édesanyáddal a nagyival és a dédivel, ha még teheted, mert ez a kapcsolat a leg őszintébb szeretet és így kifejezni a leg közvetlenebb!

Köszöntsd fel verssel! Anyanyelven ékes szavakkal kifejezve mindazt a tiszteletet amit csak érzel a legfelemelőbb érzés, annak is aki mondja és annak is aki cak ott van és hallja! A költők szebben fejezik ki érzéseinket, használjuk hát azt ami lehet, akkor is ha nem vagy a szavak embere, ez egy kis segítség, aminek óriási ereje van!

Ajándékozz üde színeket! Virágot vagy bármi tavaszi ajándékot adsz az megerősíti kapcsolatodat! Ajándékozz amíg lehet, kert adni jó, főleg annak akit szeretsz!

Tartalomhoz tartozó címkék: Segitő vásárlás Anyák napja

Keresés